LEMBAGA ARKITEK MALAYSIA

Telefon No. : 2982878

Tingkat 2, Block C, Cawangan Bangunan, Ibu Pejabat JKR,
Jalan Tun Ismail, Peti Surat 12695,
50786 Kuala Lumpur.

GENERAL CIRCULAR NO. 1/1985

INTERPRETATION OF SECTION 24(5) of
the Architects Act, 1967 (Revised 1973)
relating to the definitions of
"storeys of buildings"
and
"built-up areas of buildings"

1.  For the guidance of all Registered Building Draughtsmen and Building Authorities,
the Board has interpreted and clarified the two definitions affecting the restrictions
on Registered Building Draughtsmen in the submission of plans :-

24(5)(i)

24(5)(ii)

24(5)(i)

24(5)(ii)

"...buildings not exceeding two-storeys in height..." shall mean two
storeys from the ground level (whether on level or sloping ground) but
may include only one of the following :-

(a) abasement,

(b) asemi-basement or

(c) amezzanine floor

"...buildings not exceeding one storey in height..." shall mean one
storey from the ground level (whether on level or sloping ground) but
may include only one of the following :-

(a) abasement,

(b) asemi-basement or

(c) amezzanine floor

"...providing that the total built-up area does not exceed 3,000 square
feet..." shall mean the total of all covered and enclosed areas. This will
exclude covered but open-sided areas such as terraces, carports,
balconies and verandahs provided that the total for such areas does
not exceed 600 square feet. Open areas such as airwells and
courtyards as well as applications in connection with "change of use"
of existing buildings are also to be excluded.

"...providing that the total built-up area does not exceed 1,000 square
feet..." shall mean the total of all covered and enclosed areas. This will
exclude covered but open-sided areas such as terraces, carports,
balconies and verandahs provided that the total for such areas does
not exceed 300 square feet. Open areas such as airwells and
courtyards, as well as applications in connection with "change of use"
of existing buildings are also to be excluded.



By Order of the Board.

(HASAN bin MOHAMED)

Pendaftar
24th April 1985

Distribution :-
All Board Members
All Registered Building Draughtsmen and
All Local Authorities
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